Jan Peter Versteege, Sandra Ritskes-Baardman en pianist Fred Gest

 .

 

Trias Musica

De Zandvoortse bas Jan Peter Versteege vormt samen met de Velsense sopraan Sandra Ritskes-Baardman en pianist Fred Gest een trio, dat van tijd tot tijd korte maar ook avond- of middagvullende optredens verzorgt op feesten maar ook in bejaarden- en verzorgingstehuizen. De zangers zingen aria’s en duetten uit het rijke opera- en musicalrepertoire, maar brengen ook graag wat lichtere muziek over het voetlicht. Pianist Fred Gest begeleidt de zangers maar laat zich ook vaak horen in solo’s met romantisch en klassiek repertoire.

Sopraan Sandra Ritskes-Baardman is getrouwd en moeder van  vier volwassen kinderen. Op latere leeftijd, jaren na het behalen van haar VWO diploma, ging zij klassieke zang studeren aan het conservatorium van Alkmaar en het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Zij volgde lessen bij Maria Rondèl, Inge Hartsuiker-Frölich en Udo Reinemann. Ze studeerde in 2001 af. Om haar vak te verdiepen studeerde ze van 2003-2006 Muziekwetenschap aan de UvA. Als sopraan nam ze deel aan vele projecten in binnen-en buitenland o.a. met de dirigenten Harold Lenselink (Kamerkoor Alkmaar), Daniël Reuss (Bachkoor Holland), Jurjen Hempel (Zomeropera), Nicholas Manfield, Roy Goodman, Jaap van Zweden (Nederlands Theaterkoor), Erik van Nevel (Maria Vespers Monteverdi), Philippe Herreweghe (Collegium Vocale Gent), Maria van Nieukerken PAdam) en Pieter Jan Leusink (BachChoir). Momenteel werkt ze uitvoerend met de ensembles PAdam , Duo Casa, Sogno Trio, Trias Musica en zingt ze solistisch op feesten, partijen, bruiloften, begrafenissen en huis- en andere concerten. Ook geeft ze les vanuit haar eigen lespraktijk ‘Studio Voce’.

Jan Peter Versteege haalde bij Maria Rondèl aan het Alkmaarse conservatorium zijn diploma DM Solozang. Hij heeft zich in die periode toegelegd op opera en oratorium maar ook op het zingen van musicalaria’s en het (volks)lied. Versteege heeft na het conservatorium lessen gevolgd bij de zangpedagoge Thea van der Putten en specialiseert zich nu als ‘serieuze bas’. De Zandvoortse zanger heeft vele malen solistisch meegewerkt aan uitvoeringen van mannen- en oratoriumkoren en heeft een kleine zangpraktijk in zijn woonplaats. Daarnaast is hij dirigent van het populierklassieke kamerkoor I Cantatori Allegri en zanggroep Ubi Caritas (diensten en uitvaarten).

Fred Gest uit Lisse is geboren in Amsterdam. Hij studeerde piano aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn docenten waren Jaap Callenbach en Else Klein Krijgsman. Na het conservatorium ontwikkelde Gest zich tot een verdienstelijk solist en begeleider van vocalisten, instrumentalisten en koren. Ook begeleidde hij vele aspirant-musici als pianodocent. Gest maakt verder deel van tango-ensemble Cuarteto Renuevo en van Trias Musica, een trio met de sopraan Sandra Ritskes-Baardman en bas-bariton Jan Peter Versteege.

Inlichtingen en boekingen van Trias Musica: 023-5730130

Reacties:

,,Mooi programma.” ,,Heel mooi gezongen.” ,,We hebben genoten.” Reacties van bezoekers aan het concert van Trias Musica in wijkcentrum Kruisdam in Hilversum. Het ging om een populair-klassiek concert met liederen van Schubert en Schumann en wat aria’s en duetten uit Fiddler on the roof en Treemonisha en als toegift The last rose of summer en In diesen heil’gen Hallen (Zauberflote).

,,Wat was het geweldig.’’, ,,Herkenbaar en verrassend.’’ ,,Prachtige stemmen en geweldige begeleiding.’’ Enkele reacties van de bewoners van zorgcentrum De Heemhaven in Heemstede na een populair klassiek concert (Programma A: West Side Story, Die Zauberflöte, Russische liederen á la Iwan Rebroff), opgetekend door activiteitenbegeleidster Monique de Lange. Ze kreeg ook nog een briefje met de volgende tekst:,,Wat een mooie middag, prachtige mensen, een feest van herkenning, muziek/zang met een lach en een traan, kippenvel.” Monique de Lange: ,,De reacties waren super, jullie optreden was zeker een succes en vraagt om een nieuwe afspraak.’’

,,Dit optreden in het decor van het prachtige park, zich koesterend in de avondzon, was niet alleen een lust voor het oog. Bas-bariton Jan Peter Versteege en sopraan Sandra Ritskes-Baardman, ondersteund door prachtig pianospel van Annemarie Ruiters, wisten met prachtig vertolkte liederen van onder andere Purcell en Mozart de oren en harten van de luisteraars te raken. Zuiver van toon, harmonieus, en ook in de duetten speels en trefzeker. Het was geweldig, een avond die niet snel wordt vergeten. Velen gingen zingend naar huis.’’ Joost Mertens namens het Wijkcomité Velserbeek over een concert van Trias Musica in de muziekkoepel van het park ‘Velserbeek’ in Velsen-Zuid.

,,Heel hartelijk dank voor de mooie avond die jullie voor ons verzorgd hebben als solozanger(es) en als duet met  voortreffelijke begeleiding. Ik heb genoten, stemmen van een hoog niveau, in prachtige opera liederen. Dat alles begeleid door een voortreffelijke maaltijd. Leuk dat we als groep ook drie liederen met jullie mee mochten zingen. De Italiaanse gastvrouw kreeg tranen in haar ogen!”Paul van der Heijden uit Heiloo na het evenement ‘Cenare e cantare’ in Ristorante Andrea aan het Kerkplein Zandvoort.

,,Het was een geweldige avond. Zeker voor herhaling vatbaar.’’ Ed Bos (Egmond aan den Hoef) na het evenement ‘Cenare e cantare’ in Ristorante Andrea aan het Kerkplein Zandvoort.

,,Wij hebben genoten van jullie optreden de afgelopen avond. Prachtig gezongen Italiaanse muzieknummers, mooi begeleid op de piano, en heerlijk Italiaans eten.  Wat wil een mens nog meer!” Het echtpaar Gijs en Tineke ten Velden na het evenement ‘Cenare e cantare’ in Ristorante Andrea aan het Kerkplein Zandvoort. Uitvoerenden: Sandra Ritskes-Baardman (Sopraan), Fred Gest (Piano) en Jan Peter Versteege (Bas-bariton).

,,We (Warda en ik) vonden het een hele speciale avond in restaurant Andrea. Het eten was heerlijk en de sfeer was echt Italiaans. Zeker toen iedereen meezong met Volare. Voor herhaling vatbaar. Veel succes verder met deze formule.” Yolande Versteege na het evenement ‘Cenare e cantare’ in Ristorante Andrea aan het Kerkplein Zandvoort. Uitvoerenden: Sandra Ritskes-Baardman (Sopraan), Fred Gest (Piano) en Jan Peter Versteege (Bas-bariton)

,,Heel erg leuk, jullie programma. Ik hoop dat we jullie nog eens terugzien.” ,,Vooral dat lied van De Twaalf Rovers werd goed gebracht, maar ook I feel pretty van de sopraan vond ik erg mooi.” ,,De afwisseling was erg leuk. Erg mooi gezongen allemaal.” Bewoners van het Schalkwijkse zorgcentrum De Boerhaave over programma A.

,,Grandioos. dit programma. Leuke afwisseling van solo’s, duetten en meezingliedjes.” ,,Zou het leuk vinden als jullie weer een keer terugkomen.” ,,Jullie hebben er echt een feest van gemaakt vanmiddag. En velen zongen mee met die oude liedjes.” Bewoners van zorgcentrum De Moerberg in IJmuiden over programma D.

,,Mooie, herkenbare muziek. Prachtig, zeker voor herhaling vatbaar. Geweldig. We hadden een heerlijke middag. Mooie sopraan, heel zuiver. En die bas in ‘If I were a rich man’, we hebben genoten.” Bewoners van woonzorgcentrum A.G. Bodaan in Bentveld na optreden (programma B).

,,Mooi, dat programma vandaag. De mensen hebben genoten. We hopen allemaal dat we u heel gauw weer terug mogen zien.” Ineke Deger, activiteitenbegeleiding woonzorgcentrum A.G. Bodaan in Bentveld over programma C

,,Van de groepen die om de zoveel tijd bij ons optreden, behoren jullie tot de betere. We zijn zeker van plan jullie terug te vragen.”  Bestuur Serviceflat De Luchte in Driehuis (programma A)

,,Mooi populair klassiek programma, dat waarderen de bewoners. Je merkt het ook aan het applaus. Jullie hebben de mensen hier een hele leuke middag bezorgd.” Agnes Linders, activiteitenbegeleiding woonzorgcentrum A.G. Bodaan in Bentveld (programma A)

,,De bewoners hebben het heel erg naar hun zin gehad. Dat komt vast door de variëteit van het programma en de uitleg. We hopen dat jullie nog eens terugkomen.” Dorinde Smit Duyzentkunst, activiteitenbegeleiding Stichting Johanniter Tehuis ‘Theodotion’ in Laren NH (programma A)

,,Fantastisch, wat een klasse! De mensen hebben genoten. Ik hoop dat jullie volgend jaar weer terugkomen.” Ria Winters, activiteitenbegeleiding woonzorgcentrum A.G. Bodaan in Bentveld (programma A)

Vier programma’s

Trias Musica heeft in de loop der jaren vier programma’s ontwikkeld, waaruit kan worden gekozen:

A Voor de pauze licht-klassieke liederen en duetten van Wolf, Schubert, Schumann, Ravel, Mozart en Dalcroze en na de onderbreking negrospirituals en een aantal aria’s en duetten uit musicals

B In het eerste deel traditionele volksliederen uit Rusland (Ivan Rebroff) en Duitsland en liederen en duetten van Purcel (Let us wander, My dearest, my fearest), in het tweede deel aria’s en duetten uit het opera- (Die Zauberflöte) en musicalrepertoire

C Voor de pauze vrolijke en romantische liederen van Nederlandse componisten en wat liederen uit het film- en musicalrepertoire. Na de onderbreking duetten en aria’s uit het oudere musicalrepertoire van de vorige eeuw

D Dit programma is bewust van alles wat: aria’s uit musicals en lichte opera’s, maar ook de betere Nederlandse luisterliedjes en enkele oude zeemansliederen, duetgewijs gezongen, waarbij het publiek doorgaans van harte meezingt.