Zangworkshop voor personeelsbijeenkomsten, trainingsdagen en … zomaar

De workshop Smart-á-la Carte, die Zangstudio Versteege al enige jaren op het programma heeft, is voortgekomen uit een uit de hand gelopen grap. Zanger-dirigent Versteege zat medio jaren negentig van de vorige eeuw met een stel zangvrienden in het Zandvoortse café Koper, toen een van de aanwezigen opperde dat ‘we’ af en toe met elkaar smartlappen zouden moeten zingen. Hij kreeg luide bijval.

De cafébezoekers hadden snel bedacht dat Versteege de bijeenkomsten moest leiden. Hij was immers geschoold zanger  en had een dirigentendiploma. Over het repertoire viel te praten, maar liefst wel meer dan eenstemmig. Dat betekende zoeken en nog eens zoeken, want veel meerstemmig repertoire op het gebied van het levenslied of de smartlap was niet voorhanden en zeker niet eenvoudig genoeg voor een repetitie met cafébezoekers.

Het kwam er op neer dat Versteege zelf bewerkingen moest maken. Langzaam maar zeker ontstond een klein maar gedegen repertoire dat elke laatste vrijdag van de maand werd gezongen. Het gelegenheidskoor, dat een vaste kern ontwikkelde van zo’n twintig diehards, noemde zichzelf Gemengd Zandvoorts Koper Ensemble. Versteege heeft dit acht jaar gedaan en eind juni 2004 afscheid genomen.

Geleidelijk rees de vraag ‘uit de markt’ of Versteege het niet leuk zou vinden ook elders smartlappen te dirigeren, wellicht in een workshopvorm. De Zandvoortse musicus heeft vervolgens in opdracht een lezing voorbereid, gelardeerd met gesproken en muzikale voorbeelden, die hij vervolgens laat volgen door groepszang. De deelnemers aan de workshop krijgen steevast tien tot twaalf liedjes voor zich, die vervolgens worden ingestudeerd onder begeleiding van een accordeoniste en meteen worden uitgevoerd. De duur van de workshop varieert van een uur aaneengesloten tot twee maal 45-60 minuten.

Opdrachtgevers waren tot nu toe onder meer een handvol bibliotheken, die de workshop aanboden tijdens een Boekenweek of als onderdeel van een themaweek, koren die tijdens een lustrumfeest hun leden eens iets anders wilden laten doen en een enkel bedrijf dat het personeel wilde verrassen als slot van een trainingsdag. Zangstudio Versteege staat in principe open voor elke variant, als een en ander in te passen is en er een accordeoniste of pianist beschikbaar is.

 

Inlichtingen en boekingen:

zangstudiojanpeterversteege@gmail.com, telefoonnummer 023-5730130 of 06-21651002.

NB Zangstudio Versteege heeft een eigen inhoudingsplichtigenverklaring.

 

Zomaar wat reacties:

* ,,Heel erg leuk. Gevarieerd. Je hebt ons een leuke avond bezorgd.” Reacties op Smartlappenworkshop in restaurant Rootz in Den Haag bij afscheid van een lid van de Raad voor de Rechtspraak.

* Deelnemers aan workshop in de Beverwijkse bibliotheek tgv Boekenweek:

,,Ik heb genoten. Hartelijk bedankt.” ,,Leuk die vergelijking van de smartlap met de inhoud van opera-aria’s.” ,,Het was vooral heel gezellig. Zou best op zo’n koor willen.”

* Koor Eemnes na workshop t.g.v. jubileum dirigent:

,,Nadat jullie weg waren, hoorden we pas echt hoe het was gewaardeerd. Men vond het een heel leuke avond! Dirigent was onrustig omdat hij zelf graag dirigeert, maar hij was al met al blij verrast.”