GV Sollicitaties B 5-9-2013

Zingen is leuk, maar gaat niet vanzelf!

Zangpedagoog Jan Peter Versteege is een communicator pur sang. Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw is hij zangpedagoog in Zandvoort (NH) en Wapse (Dr) en actief als bassolist. Daarnaast is hij zanger en dirigent van de kleine ensembles ‘Cantores Laeti’ (Italiaans voor ‘de vrolijke zangers’ ) en Ubi Caritas en voorts geestelijk begeleider en coach bij www.deopreghte.nl.

,,Zingen is pure communicatie”, zegt hij. ,,Dat geldt ook voor geestelijke begeleiding en coaching. Het zijn alleen andere vormen ervan. Je helpt anderen communiceren. Met zichzelf maar ook met collega’s, vrienden of partners. Voor mij zijn het passies en andere kanten van dezelfde medaille.”

Versteege (1956) studeerde onder anderen bij Jan-Paul van Spaendonck, Sophia van Sante en Maria Rondèl. Bij de laatste behaalde hij in 2001 aan het Alkmaarse conservatorium als ‘oudere jongere’ zijn diploma DM Solozang Klassiek. Hij heeft zich in die periode toegelegd op opera en oratorium maar ook op het zingen van musicalaria’s en (volks)liederen. Tijdens zijn examen werd hij begeleid door de bekende liedbegeleider Thom Janssen.

Versteege is daarna enkele jaren gecoacht door zangpedagoge Thea van der Putten en heeft zich gespecialiseerd als diepe, serieuze bas. Hij heeft inmiddels vele malen solistisch meegewerkt aan uitvoeringen van mannen- en oratoriumkoren. Daarnaast is hij de laatste jaren dirigent van het populair-klassieke kamerkoor ‘I Cantatori Allegri’ in Zandvoort. Ook was hij muzikaal leider van het gemengd kerkkoor De Brug in Heiloo. Van het laatste koor heeft hij 31 december 2010 afscheid genomen in verband met drukke werkzaamheden en studie.

Versteege geeft van tijd tot tijd soloconcerten (klassiek/populair/musical/(volks)liederen) met de pianist Fred Gest onder de naam ‘An die Musik’. Daarnaast treedt hij op met de sopraan Sandra Ritskes-Baardman en genoemde Fred Gest onder de naam ‘Trias Musica’. Ze brengen meerdere programma’s met liederen, aria’s en duetten uit het musical- en lichte operarepertoire, gelardeerd met piano-intermezzi van Fred Gest.

Versteege legt bij zijn zangonderricht de nadruk op plezier én verantwoord zingen. Dat betekent dat steeds gezocht wordt naar repertoire, dat de student goed ligt én muziekstukken waar hij of zij aan toe is. Verantwoord stemgebruik door een goede houding en dito ademsteun is daarbij een must. Geen student mag de studio verlaten met een hese stem. Via een proefles (halve prijs) kun je uitvinden of de pedagogische aanpak van Jan Peter Versteege je ligt.

De leerlingen van de Zandvoortse bas zingen zowel licht als klassiek, waarbij musicalaria’s, en -duetten en het (volks)lied de boventoon voeren. Zij zingen ook met elkaar in duet, SAB- en SATB-vorm, deels op leerlingenavonden en deels binnen groepsverband in kamerkoor ‘I Cantatori Allegri’, dat om de week oefent in de oefenruimte van Zangstudio Versteege aan de Vinkenstraat 42 in Zandvoort.

Enkele impressies van leerlingen en oud-studenten:

Marjolein: Ik kan Jan Peter aanbevelen als zangdocent.  Hij zag mogelijkheden op vocaal gebied, die ik zelf niet zag en heeft na volledig stemverlies tgv een ongeval, mij opnieuw leren praten en zingen tot op mijn oude niveau. Hij past de lessen aan naar ieders mogelijkheden en wensen. Maatwerk dus. Zijn eigen fascinatie voor muziek werkt aanstekelijk, waardoor je haast automatisch meer en meer wilt weten en leren.

Gabriella: Ik heb al meerdere jaren les bij Jan Peter en ik ga er altijd met veel plezier heen. Ik ben ooit als beginner bij Jan Peter met zanglessen begonnen en na mijn conservatoriumopleiding ben ik weer bij hem doorgegaan omdat ik heel tevreden ben over de lessen. Ik kan bij Jan Peter voor zowel het klassieke als voor kleinkunst en musicalrepertoire terecht en wil deze zangpedagoog voor zowel beginners als gevorderden van harte aanraden.

Leo: Ik heb Jan Peter leren kennen als een gepassioneerde  leraar die waarde hecht aan een gedegen basis van de vocale muziekleer en met eindeloos geduld en liefde voor het metier lesgeeft. Met zijn heldere methodiek leidt hij zijn leerlingen langs de vele aspecten van de zang, registreert feilloos zwakke punten en zorgt ervoor dat een leerling boven zichzelf kan uitstijgen. Jan Peter heeft aan de basis gestaan van mijn professionele zangcarrière in Duitsland en ik had me geen betere docent kunnen wensen.

Bianca: Een aantal jaren heeft Jan Peter zijn ervaring en kennis met mij gedeeld. Ik ben hem hier zeer dankbaar voor en heb hier veel van geleerd. Jan Peter past zijn lessen zo aan, dat voor een ieder de juiste vaardigheden verbeterd zullen worden. Verder is Jan Peter een zeer positief ingesteld persoon die altijd voor je klaar staat, no mather what!

Yolande: Ooit had ik een behoorlijke verkoudheid en dacht dat ik niet kon zingen. Door speciale oefeningen van Jan Peter bleek dat door het trillen het slijm ‘losgeklopt’ werd van mijn stembanden en daardoor kon ik gewoon weer zingen. Dus als je last hebt van veel slijmvorming, Jan Peter weet vast raad!

Informatie: 023-5730130 06-21651002

Tarieven: www.zangstudio-versteege.nl/tarieven-zangstudio-versteege/

E-mail: zangstudiojanpeterversteege@gmail.com

Website: www.zangstudio-versteege.nl