Onder de naam ‘An die Musik’, (een verwijzing naar Schubert’s ode aan de muziek), treedt Jan Peter Versteege op met een solo-programma. Het gaat om een dwarsdoorsnede van zijn favoriete repertoire, waarin hij met grote zevenmijlslaarzen door de klassiek, de vroege romantiek, de romantiek en het (Russische) volkslied wandelt. Hij mag ten aanzien van dat laatste graag een of meer liederen zingen in de stijl van de Russisch-Duitse zanger Ivan Rebroff (1931-2008) met zijn omvang van ruim drie octaven.

Het liedprogramma wordt af en toe op verzoek gelardeerd met wat aria’s uit het opera, oratorium en musicalrepertoire. De begeleiding is in de vertrouwde handen van pianist Fred Gest, die ook de intermezzi verzorgt. Gest is vaste pianist van Trias Musica, het ensemble dat Versteege vormt met hem en sopraan Sandra Ritskes-Baardman. Daarnaast wordt Versteege af en toe gevraagd voor concerten van koren.

Winterreise

Versteege heeft de cyclus Winterreise (24 liederen) van Schubert op het repertoire genomen. Het ligt in de bedoeling om hiervan mettertijd een CD uit te brengen. Nadere gegevens volgen.

Versteege wordt daarnaast van tijd tot tijd gevraagd om een concert van een mannen-, musical-, oratorium- of gemengd koor op te luisteren. Zo trad hij in de loop der jaren onder meer solistisch op met het Hattems Mannenkoor, Musical Sound uit Heemskerk, gemengd koor Bellisimo uit Heemskerk,  kerkkoor De Brug uit Heiloo, het Zandvoorts Mannenkoor, Oratoriumvereniging Raalte, het Voice Company Koor  en zijn het kamerkoor I Cantatori Allegri uit Zandvoort.

Geluidsfragment:
Die beide Grenadiere (R. Schumann)

http://youtu.be/Ym8yBzVDYc0

Om een idee te krijgen van wat tijdens de soloconcerten kan worden gezongen:

-Liedrepertoire:

Der Musikant en Verschwiegene Liebe (H. Wolf), Chanson de l’adieu (P. Tosti), Chanson epique (M. Ravel), Si mes vers avaient des ailes (R. Hahn), Winterreise (Schubert) etc.

-Russische traditionals:

Katjuscha, Moskou bij Nacht, Ei Oechnjem, De twaalf rovers, Wjetsjerni Zwon, etc.

-Negro-spirituals:

Deep River, Ev’ry time I feel the spirit, Go down, Mozes etc.

-Ierse traditionals:

Sally Gardens, The last rose of summer, Danny Boy, etc.

-Opera:

I got  plenty o’nuttin’, O Bess, o where’s my Bess (Porgy and Bess-G. Gershwin), div.aria’s Papageno en Sarastro (Die Zauberflöte-W.A.Mozart), Wer ein Liebchen hat gefunden (Die Entführung aus dem Serail-W.A. Mozart), La Vendetta (Bartolo), Se vuol ballare (Figaro) (Le Nozze di Figaro-W.A. Mozart0, Il lacerato spirito (Simon Boccanegra- G. Verdi) etc.

-Oratorium:

Genug/Mit frommer Brust (Judas Maccabeus- G.F. Händel), Herr Gott Abrahams (Elias-F. Mendelssohn), Ich habe genug/Schlummert ein (Kantate 82, J.S. Bach), Betrachtte meine Seel (Johannes Passion-J.S. Bach), -Grosser Herr- (Weinachtsoratorium-J.S. Bach), diverse bas-aria’s uit Matthaüs Passion (J.S. Bach), Diverse bas-aria’s uit Die Jahreszeiten (J. Haydn), etc.

De blokjes zang worden afgewisseld met intermezzi op de piano.

NB Zangstudio Versteege – zangstudiojanpeterversteege@gmail.com – heeft een eigen inhoudingsplichtigenverklaring.

Reacties

4 april 2020 ,,Knap dat bassolist Jan Peter Versteege op zo korte termijn kon invallen bij het Mattheus-project van Robert Bakker. Hij heeft het goed gedaan, chapeau.” ,,Mooi en zuiver gezongen. Fijn om naar te luisteren.” ,,Ik was tot tranens toe geroerd toen ik bas Jan Peter Versteege de solo’s uit de MP hoorde zingen.” Reacties van online bezoekers van het online-project Mattheus Passion van het Voice Company Koor. De ingehuurde bas was wegens ziekte uitgevallen. Versteege was bij dit project koorbas en stand-in solist en heeft tijdens een vorig project, ook wegens ziekte van de bas, de Caiaphas gezongen in Jesus Christ Superstar .

20 april 2019 ,,Mooi concert! Bijzonder dat u ’s morgens wordt gebeld vanwege ziekte van de bas en dan op zo’n indrukwekkende wijze de rol van Caiaphas kunt zingen. Maar ook de andere solisten Jorrit de Vries en Maarten Redeker, dirigent Robert Bakker en zijn Voice Company Koor een groot compliment. Had het niet willen missen.” ,,Wat een mooie diepe bas hebt u, fijn om mee te maken.” ,,Knap om in zo korte tijd de rol paraat te hebben.” Reacties van enkele bezoekers van het concert Jesus Christ Cuperstar van het Voice Company Koor in de Nijkerkse Kruiskerk.

4 oktober 2015 ,,Wat heb je geweldig gezongen gisteren. En dan ook nog in het Hebreews” en ,,Heel mooi, meneer. En u kunt dus ook heel goed gitaar spelen.” Enkele reacties op een optreden tijdens de presentatie van het nieuwste boek van dominee Teunard van der Linden: ‘Ondernemers met lef’ in de PKN-kerk van Zandvoort. Het  gezongen lied: Yerushalayim van Naomi Shemer.  

22 december 2013 ,,We hebben opnieuw genoten van je optreden tijdens het 50-jarig huwelijksfeest van onze vrienden. Het gaf een extra feestelijke en bijzondere toon aan het gebeuren. Bob en Ellen.” Compliment na miniconcert bas-bariton Jan Peter Versteege tijdens gouden huwelijksfeest in restaurant Boschbeek in Santpoort-Zuid. Gezongen aria’s en liederen: O Isis und Osiris (Die Zauberflote W.A. Mozart), Avondklokken (Russische traditional op de wijze van Ivan Rebroff) en I’m dreaming of a white Christmas (Irvin Berlin).

1 februari 2013 Een goede vriend en ‘jonge’ opa van onze kinderen overleed onlangs. Zijn echtgenote, onze vriendin, vroeg de Zandvoortse #bas Jan Peter Versteege het Russische lied ‘#De twaalf rovers’ te zingen. Haar overleden man had dit eerder van hem gehoord en gevraagd of hij dit tijdens zijn afscheidsbijeenkomst wilde zingen. We kenden de zanger niet maar sloten hem meteen in ons hart toen we hem ontmoetten. Tijdens de dienst heeft Jan Peter gezongen waarbij mijn dochter (Pema Bennardis) hem achter de piano passend begeleidde. Zijn stem is even warm en krachtig als zijn persoonlijkheid, een geïnspireerd mens. Reactie van de Haarlemse Miriam van Dun na een uitvaartdienst in Driehuis Westerveld waar Versteege deze Russische traditional zong in de bewerking van Ivan Rebroff.

22 januari 2013 ,,Het Ave Maria van Bach/Gounod: prachtig gezongen!’’ Bezoekster uit Overveen van de uitvaartmis voor een vrouwelijke parochiaan in de Zandvoortse Agathakerk over het door #bas-bariton Jan Peter Versteege gezongen #Ave Maria.

22 januari 2013 ,,Heel erg mooi, zoals dat Ave Maria werd gezongen. En met zoveel gevoel. Goed om dit zo mee te maken.’’ Compliment van Zandvoorter Feite Bakker naar aanleiding van het door #bas Jan Peter Versteege gezongen Ave Maria van Gounod tijdens de begrafenis van zijn voormalige buurvrouw in de Agathakerk in Zandvoort.